iPhone 8 și iPhone X ”desființează” Galaxy S8 în primele teste

de: Alexandru Puiu
19 09. 2017

Deși nu au fost inițiate livrările de iPhone 8 către utilizatori obișnuiți, există câteva publicații privilegiate care au reușit să supună unor teste noul smartphone.

iPhone X și iPhone 8 sunt noile smartphone-uri anunțate de Apple în urmă cu aproximativ o săptămână. Acestea împărtășesc un număr important de similarități, începând cu procesorul A11 Bionic și terminând cu configurația sistemului de captură foto/video de pe spate.

În ceea ce privește noutățile introduse de terminalele Apple, mulți au fost de părere că sunt desprinse din telefoanele Android de acum câțiva ani. Încărcarea wireless exista de mult pe alte gadgeturi, la fel și panoul OLED pe care îl vedem pe iPhone X. Se pare totuși câ în ceea ce privește creierul întregii afacerii, noile iPhone 8 și iPhone X reușesc să dea de pământ cu gadgeturile concurenței.

Ca referință, Galaxy S8, la fel ca Galaxy Note 8 și multe alte smartphone-uri de top din ultimul an folosesc un procesor Snapdragon 835. iPhone 8 și iPhone X sunt construite în jurul noul A11 Bionic realizat in-house de către inginerii Apple. În testele publicate de BGR.com și preluate de pe Geekbench, iPhone 8 nu a avut ”ce mânca” din Galaxy S8.

În testele de performanță single-core, iPhone 8 și iPhone 8 Plus au obținut 4.195 de puncte, respectiv 4.126 de puncte. iPhone X s-a rezumat la 4.028 de puncte, diferența fiind probabil dată de rezoluția mai mare a ecranului, în contextul în care SoC-ul utilizat este același. În același test, Galaxy S8 și Galaxy S8 Plus au obținut un scor de 1965, respectiv 1934 de puncte, mai puțin de jumătate din valoare noilor iPhone-uri.

În teorie, în testele care explotează perfomanța multi-core, Galaxy S8 ar fi trebuit să iasă în frunte, pentru că folosește un procesor cu opt nuclee, față de șase nuclee în A11 Bionic. Nu a fost deloc așa. iPhone 8 a obținut 10.005 puncte în testul multi-core, pe când Galaxy S8, cel mai sprinten Android de pe piață s-a rezumat la 6.494 de puncte.

E important de reținut că benchmark-urile nu sintetizează perfect experianța de utilizare obișnuită. Pot fi însă folosite ca referință comparativă, acesta fiind motivul pentru care victoria obținută de Apple este foarte importantă.